Suplimentele comunității

Suplimentele comunității

Pe această pagină se găsesc toate suplimentele NVDA create de membrii comunității. Sperăm să vă fie de folos.

CONTRAST

Acest supliment introduce o pauză înainte ca NVDA să rostească numele unui tip de control, așa cum face și TalkBack.

LION

LION (Live Inteligent OCR for NVDA) este primul supliment NVDA sută la sută românesc. Inițial, dezvoltatorul plănuia să îl lanseze mai târziu, însă cum din cauza pandemiei de coronavirus (Covid -19) oamenii trebuie să stea acasă, s-a gândit să le dea ocazia să își ocupe timpul liber uitându-se la un film sau la un documentar cu subtitrare, așa că a lansat suplimentul mai devreme. Acesta este motivul pentru care versiunea actuală a suplimentului poartă numele de beta. Trebuie să știți că doar funcția de subtitrare merge, celelalte funcții nu sunt active încă.

Cum funcționează?

Practic, suplimentul a fost setat să apeleze în fiecare secundă funcția de OCR din NVDA. În loc să apese utilizatorul de fiecare dată NVDA+R pentru OCR, suplimentul face treaba asta de unul singur.
Pentru a înțelege mai bine cum se utilizează suplimentul, citiți documentația scrisă de însuși dezvoltatorul acestuia. Aceasta este disponibilă mai jos, precum și în grupul de Facebook al comunității.

Documentație

Salutare, astăzi vă prezint versiunea beta a add-on-ului meu de NVDA care permite citirea vocală a subtitrărilor din orice clip video, chiar și din cele live. LION (Live Intelligent OCR for NVDA) este un add-on care folosește tehnologia recunoașterii optice a caracterelor pentru a citi, dinamic, orice text apare pe ecran. în același timp, add-on-ul încearcă să identifice și să redea doar textul modificat, evitând repetarea acestuia, de aia am zis că-i inteligent.
Pentru a-l porni, apăsați NVDA+Alt+L.
Se poate configura intervalul la care programul să scaneze ecranul și porțiunea de ecran pe care acesta să o aibă în vedere. INtervalul este setat în mod implicit la o secundă, iar suprafața la întregul ecran. în caz că aveți anumite sigle în partea de sus a ecranului care sunt citite la fiecare replică și deranjează, puteți tăia partea cu sigla folosind opțiunea „Crop pixels from above”, în meniul NVDA, „Preferences”, „LION settings”.
în afară de „Whole screen”, celelalte opțiuni din „OCR target” încă nu funcționează corect, de aia e beta. AM zis totuși că, dată fiind situația, pot scoate o variantă care să meargă doar pentru subtitrări. Sper că lumea se va plictisi mai puțin în casă.
Note:
1. Deoarece folosește OCR, add-on-ul ăsta e ca un om. Are nevoie ca imaginea să fie de cât mai bună calitate, și pe tot ecranul, ca să o poată scana cât mai bine. Deoarece OCR-ul pe care îl folosesc nu a atins înca nivelul creierului uman, e posibil ca subtitrări care sunt citite bine de oameni să fie redate prost de add-on, pentru că necesită o calitate mai mare.
2. Acesta este un add-on de NVDA, un cititor de ecran, adică un program folosit de nevăzători pentru a, nu o să vă vină să credeți, citi ecranul!

ClipSpeak, varianta în limba română

Aceasta este varianta în limba română a celebrului supliment Clipspeak.
Această pagină este în dezvoltare. Aici vor fi adăugate suplimente pe măsură ce apar. Mergeți pe pagina principală